EnglishGirona
EnglishGironaLanguages
EnglishGirona

Article by English Girona

This post is written in Catalan. We apologise for any inconveniences that might cause you.

El dia de la marmota

Avui, 2 de Febrer, Estats Units i Canada celebren el Dia de la Marmota, com es va inmortalitzar en la película del mateix nom Groundhog day (o Atrapat en el temps, tal i com es coneix aquí).

Aquesta tradició provè de les àrees protestants del centre d’Europa, sobretot d’Alemanya, que en aquesta data, abans de la reforma del segle 16, es celebrava una festa coneguda com Candlemas. Aquesta festa popular era coneguda per fer servir un Teixó Europeu (Meles Meles) per predir el temps: Si el teixó sortia del cau el 2 de febrer i veia la seva ombra, tornava a entrar espantat, doncs aixó significava que l’hivern s’allargaría sis setmanes més. Si pel contrari feia núvol, el teixó sortia content i pronosticava una primavera primerenca.

Quan els colons europeus van arribar a Amèrica del Nord, la comunitat germànica es va instal·lar molt prominentment a la zona de Pennsylvania, i van conservar les seves tradicions, incloent el Candlemas. Aixó sí, els colons aviat van aprendre que els teixons europeus no tenien res a veure amb el Teixó Americà (Taxidea Taxus), molt més agressiu i que no volia que el molestessin per les festes tradicionals de quatre forasters. Buscant un substitut dócil, els nous americans van veure que les marmotes eren els perfectes meteoròlegs.

Hi ha molts pobles i ciutats, americans i canadencs, que tenen la seva própia marmota meteoróloga, però el més famós de tots es la marmota Phil, del poble de Punxsutawney (pronunciat com “panksatouni”), inmortalitzada en la película mencionada abans. Milers de persones es desplacen per tot el país per poder veure en directe la ceremonia on el petit animaló pelut surt del cau i fa la seva predicció.

Quan surti avui, que creieu que dirà, en Phil? L’hivern s’allargarà sis setmanes més o vindrà aviat la primavera? Us deixo amb el vídeo de la predicció de l’any passat.

Albert Gallego

Albert Gallego

Albert is our resident teacher for Spanish and Catalan lessons, as well as initial japanese courses.

https://wa.me/message/MMV6OOOCGPCPI1?src=qr