Hortes 22, First Floor (Entresuelo) B2. 17001 Girona
secretaria@englishgirona.net
(+34) 671 940 129
Business hours: From Monday to Thursday, from 15:00 to 21:00 | Friday from 10:00 to 17:30

This post is written by: Catalan We apologise for the inconvenience.

Com triar acadèmia

Sembla que amb el pas del temps hi hagut un sector en concret que ha proliferat a Girona: les acadèmies d'idiomes. Trobar el lloc perfecte on aprendre un nou idioma no és fàcil i s'haurien de tenir en compte diferents factors. El tema de com triar acadèmia està sempre present i és un d'aquells temes que sempre m'acaben preguntant quan dono una entrevista. La meva resposta a la pregunta, no és ni curta, ni taxativa, i solament explora i explica les meves experiències i valoracions després de dedicar-me, des de fa ja deu anys, a l’ensenyament d'idiomes.

Mètodes Flash

Ens hem convertit en una societat dictada pel temps. Cada vegada en tenim menys i això fa que busquem eficiència en tot. Des del fast food, a cuinar amb el microones, a demanar-li a google maps quin és el trajecte més curt fins a la feina, fins a posar-nos nerviosos quan el cotxe de davant deixar passar a un vianant. Exigim terminis curts en situacions inversemblants i malauradament això, ens converteix en blancs fàcils. Quants de nosaltres no ha vist mai un anunci prometen ensenyar-te un idioma en 3 mesos? 30 dies? 1 setmana? Amb hipnosis? Siguem seriosos, aquests mètodes no funcionen. Aprendre un idioma no és un esprint, sinó una marató. Amb tres mesos l'únic que s'aconseguirà serà una noció de l'idioma, però en cap cas aquella persona podrà parlar i produir a un nivell similar al d’un natiu. Tindràs molta sort si amb aquest mètode pots arribar a parlar amb certa fluidesa. L'únic que fan aquests mètodes és crear falses esperances en gent que, bé per desesperació o per manca de temps, vol un miracle. Els miracles, a menys en el camp dels idiomes, no existeixen. Qui vulgui aprendre una nova llengua hi haurà de posar hores i dedicació.

Mètodes Naturals

Aquesta és una zona una mica grisa. Des de fa potser uns 5 anys que es comercialitzen els mètodes naturals com si fos una nova era per les acadèmies d'idiomes. L'únic que vol dir el mètode natural és que s'ensenya parlant. No hi ha llibres, no hi ha explicació de gramàtica, solament hi ha la veu del professor i l'oïda de l'alumne. En la meva opinió professional aquests mètodes estan indicats per nens petits. Els nens escolten, es poden fer servir jocs, titelles, teatre, en un moment en què el cervell dels infants és molt receptor. De totes maneres, aquests mètodes tenen una data de caducitat. No es pot esperar que un adolescent o un adult aprengui totes les bases d'un idioma solament escoltant i repetint al professor. Qualsevol mètode que s'implementi ha d'estar ben equilibrat i ha de ser adequat a l'edat dels alumnes.

Grups reduïts

Totes les acadèmies ofereixen classes en grup i això és bo. Els grups poden donar l'oportunitat a què gent tímida es deixi anar, poden ajudar a resoldre dubtes, si el grup és homogeni i no massa gran. Anar a fer en classe en grup hauria de significar progrés. Malauradament no sempre és així. Hi ha molta publicitat de grups reduïts que és de caràcter enganyosa. Un grup de deu persones no és un grup reduït. Com a professor és molt difícil conduïr una classe de més de 8 i, alhora, donar atenció personalitzada. A part, com més gent hi ha en una classe, més discrepàncies poden haver-hi en temes de nivell, agilitat, comprensió i participació.

Alguna vegada m'he trobat amb gent que a l'hora de formalitzar la matrícula ha arronsat el nas quan ha hagut de pagar l'import. "És un impost revolucionari!" "No sé per què haig de pagar això" m'han arribat a dir. La matrícula no és una comissió que ens cobrem les acadèmies perquè ens ve bé, no és un sobre sou i no ho hauria de ser mai. La matrícula ha de cobrir el cost dels llibres, els materials que es faran servir durant el curs i costos administratius, res més. Si trobeu acadèmies que us fan pagar una matrícula i després us demanen un altre import per la compra de llibres, si us plau, pregunteu a què van destinats els diners de la matrícula que heu pagat. La seva resposta hauria de ser indicador del tarannà de l'acadèmia.

No feu mai una matrícula online!

Una matrícula no s'hauria de fer mai online. La pàgina web pot semblar molt llaminera, tot ho pots veure de color de rosa i et pot fer molta il·lusió començar a aprendre un nou idioma, però, abans de res, hauries de conèixer qui hi ha darrere del pixel. Recorda que una acadèmia o qualsevol centre d'idiomes no és solament professorat, hi ha tot un equip directiu al darrere. Quan t'apuntes a una acadèmia el preu no és el més important, has de tenir en compte altres factors, com professorat, instal·lacions, equip directiu i condicions, i això només s'aconsegueix fent una visita in-situ.

El mític professor natiu

Sembla que sigui un eslògan imprescindible per qualsevol acadèmia el de publicitar professors natius. En qualsevol cas, el que s'hauria de publicitar seria professors qualificats. Gent que coneix les entranyes de l'idioma i la seva versatilitat. El mite del professor natiu ve solament per l'accent, tot i que això és una ximpleria, ja que tots els idiomes es parlen amb accent, fins i tot els natius. No és el mateix un accent britànic que un accent americà de Texas. Al final, el que realment importa és que la persona sigui capaç d'ensenyar l'idioma de manera entenedora i eficaç.

Centre Autoritzat de preparació d’exàmens

Si es dóna el cas que no t'interessi preparar-te per un examen oficial de Cambridge això a tu no t'hauria d'importar, cert? Doncs no. Una certificació oficial com a centre preparador de Cambridge és indicador de qualitat. Per ser centre acreditat has de passar una auditoria, has de complir certs requisits i estar controlat per Cambridge. Un centre de preparació oficial no deixa de ser una ramificació de la universitat de Cambridge, per prestigi i reputació Cambridge es mira molt detalladament amb qui col·labora.

Preus per sota la mitjana

Una acadèmia no deixa de ser un negoci, i amb això vull dir que tots els que hi treballem estem interessats a guanyar-nos la vida, no fer-nos rics. D'acadèmies n'hi ha de més barates i de més cares, com tot. De totes maneres, els preus no haurien de fluctuar gaire. Posem per cas, que la mitjana de preu per hora en classes en grup està a 10€/h (fent números rodons es veu més clar). En aquest cas, podríem considerar un rang normal 9€/h i 12€/h per un servei similar. Desconfia de les acadèmies que cobren menys que la mitjana, el preu pot semblar-te molt atractiu, però no hauria de ser així. Si una acadèmia cobra per sota la mitjana normalment és perquè no paga bé als seus treballadors. Per mantenir un bon funcionament dins de l'aula, el professorat ha d'estar ben pagat. Si els preus són massa econòmics, això repercuteix en el rendiment general de l'equip. El sou per hora brut d'un professor d'acadèmia a Girona oscil·la entre els 12€/h i els 15€/h. Per altra banda, si el preu està molt per sobre de la mitjana, directament s'estan aprofitant de tu.

Aquests són els consells que dono a l'hora de triar acadèmia. Com sempre, abans de fer res, és recomanable demanar informació i una visita de les instal·lacions per estar segurs que el lloc que hem triat és el correcte.

Anne Costa

Anne Costa